heda & wan's FotoPage

By: heda zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 7-Apr-2008 20:05 Email | Share | Bookmark
CUTI² KE KUCHING

disebabkn niat utk membawa keluarga ke Kuching, Sarawak, so kami telah booking tiket Air Asia yg promosi percuma utk ke sana..akhirnya, hari yg dinantikan pun tiba..antara yg pergi:
Quote:
1. Abg Wan
2. Heda
3. Rasyiqah
4. Rasyidah
5. Nanny
6. Mama
7. Pak Lang
8. Pak Su


papa sepatutnya tersenarai tp sbb ada keje saat akhir, so dia x pergi la sedangkn dh booking tiket utk dia..tp percutian ni bukannya sponsor kami sepenuhnya..kira yg ada tu top up gak..hehehe...mak cik x kaya la...

kami bertolak dr LCCT pd 5 April 2008...



sampai sana, kami dijemput oleh tourist guide yg mmg kami dh booking dr awal dengan van...Antara lokasi lawatan kami di sana pada hari pertama ialah:
Quote:
1. Perkampungan Budaya Sarawak
2. Muzium Kucing
3. Tempat Memproses Sarang Burung
4. Pasar Satok
5. Kilang Pasu/ Tembikar


kami menyewa di Riverbank Suite...tmpt nya mmg best...

gambar semasa di Perkampungan Budaya Sarawak





bergambar di hadapan tempat memproses sarang burung



tentatif lawatan bg hari kedua:
Quote:
1. Pasar Serikin
2. Kuching Waterfront - Main Bazaar

3. Perkampungan Melayu (seberang Sg. Kuching, depan Kuching Waterfront)


masa kt pasar satok tu, heda & abg wan perkenalkn la mee yg famous kt swak iaitu Mee Kolok...dan lain² makanan la..sempat la kami jalan² kt pasar tu belia t-shirt, cenderamata dll...balik hotel, kami makan yg segera jer sbb td dh makan macam² dh..

perjanjian kami dengan tourist guide hanya lah sehari jer, so, esok & lusa punya program adalah sendiri...tp kami x risau sbb nk gi yg dkt² jer sbb yg jauh dh gi dgn tourist guide tu....lgpun, ni 2nd time heda & abg wan dtg ke kuching...dulu bujang, skrg bawak family lak....

pada hari kedua pula, kami bersama dgn rombongan abg khaizal & kak haiza ke perkampungan serikin dengan menaiki bas..perjalanan dlm sejam lebih...ada beli sedikit buah tangan dr sana..kami sempat sambar 2 keping tikar sarawak...

jalan² di Pasar Serikin



kami mmg ramai kawan kt kuching tp kwn heda x dpt dtg ptg tu masa jenjln kt kuching waterfront...ada yg ada hal, ada yg x sihat...tp kisah la...bukannya nk nyusahkn diaorg pun...kawan abg wan, abg ishak/ chak sempat jumpa kami..tu pun puas kami carik sbb no tel hp dia yg lama dh x pakai...so, heda menggunakan kabel yg ada utk detect dia...Alhamdulillah, dpt gak..call dia, terus jer dtg....dia bekerja kt local authority sana...klu x silap la...kami mintak tlg abg chak utk bawak kami ke pasar satok sbb nk beli ikan terubuk masin...itu mesti sbg tanda ke sarawak...

kemudian, kami sekeluarga + abg chak gi la jenjalan + shopping kt main bazaar..nk beli beberapa souvenir...pastu, kawan heda (actually junior same faculty at UTM in QS course) dtg nk join sekali..namanya Alia dgn tunangnya...Alia bekerja sbg pensyarah di UiTM...so, berjalan² la kitaorg dgn kwn yg sempat luangkn masa utk kami....disebabkn diaorg, dpt la kami shopping sakan dgn harga org tempatan....communication skills must high...hahaha..kecek org puteh kawe...hahahaha....

dh puas shopping, kami dibawa ke perkampungan melayu di seberang sungai utk mkn malam...pergh...syok giler...cm ada perbezaan suasana kt sana...yg kt main bazaar cm town betul da bertentangannya adalah sebuah perkampungan cm kg² biasa..yg jd sempadan adalah sungai tu....unik rasanya...suasana pd waktu mlm kt perkampungan tu pun best gak...saujana mata memandang....makan malam tu ditaja oleh kengkawan kami tu...Alhamdulillah, murah rezeki...

dh abis makan, kami nk balik ke hotel...so kami sekeluarga sepakat nk naik sampan dgn tambang RM0.50 seorg...ok la tu...sebelum berpisah, kami sempat bergambar kenang²an dgn abg chak (terlupa nk amik gmbr dgn Alia + tunang, sorry..)...

dengan abg chak...



bergambar dlm sampan...



bergambar kt pedestrian mall kuching waterfront



sampai kt hotel, selain dr berehat, kami kemas² apa yg patut sbb esok nk balik dh...sambil heda kemas, abg wan duk layan 2 beradik makan aiskrim...klu x, x jd kemas...comot jdnya...

aiskrim time...



esoknya, kami last acking barang² sblm check out...then, kawan heda (junior lain course kt UTM tp kenal sbb 1 blok asrama), Aza dengan membawa buah tangan, sos lada hitam...best betul....dh puas hati dgn brg², kami check out...sbg tanda kenangan, sempat la kami bergambar kt patung kuching..so, aza la kena jaga barang² kitaorg...TQ yer aza ...

family & kuching...





gambar kenangan dengan aza kt riverbank suite...



so, sbb balik sendiri, abg wan dh booking kwn kpd penyewa hotel tu utk bawa kami ke airport....byk gak la brg kami jadinya....hehehe...baru la puas kn...klu ada rezeki, nk gi lagi la tp bawak sanak saudara yg lain klu diaorg nk ikut...lg 1 kena tunggu tiket air asia free dulu baru leh gi sbb lg murah kos nk ke kuching nti....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net