heda & wan's FotoPage

By: heda zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 21-Jul-2007 12:18 Email | Share | Bookmark
Akhirnya......

ingatkan xde la kena tagged..akhirnya kena gak...mcm ibu² lain yang suka baca kisah & pengalaman org lain pasal waktu mengandung & bersalin, nama anak dan sebagainya..tak ketinggalan la heda ni...tapi biler kite nk cite pengalaman kite balik, tu yg susah skit...

bermulalah kisahnya tentang nama NUR RASYIQAH

bile jer tau heda ni mengandung, berdiskusi la kami suami isteri tentang nama anak ni....kami nak yang simple, jelas dan tak berbelit-belit...dan yang paling penting sebenarnya, ADA MAKNA mengikut nama ISLAM....tapi ada syarat...syarat²nya:

a) klu lelaki kena ada MUHAMMAD dan diikuti pakal nama tu dengan 'H'...cth: MUHAMMAD H.....
b) klu perempuan kena ada NUR dan diikuti huruf 'R'...cth: Nur R.....

kenapa ada 'H' pada anak lelaki dan 'R' pada anak perempuan??sebabnya 'H' itu maksudnya HEDA dan 'R' maksudnya ROZUWAN..nama kami suami isteri...baru adil...sbb sbb lelaki dh ada MOHD cm ayahnya jd tambah perkataan yang mula dengan 'H' bagi menggambarkan sebagai anak ummi gak...begitulah sebaliknya....

masa dah 5 bulan lebih tu, kami scan sbb nk tau jantinanya...tp x nampak gak...tapi masa mengandungkan Rasyiqah memang ada dugaan..klu setakat morning sickness (bukan pagi tp ptg, kira jadi evening sickness la) tu ok lagi tapi ni siap kena tahan wad selama seminggu sbb elergic dengan ubat yg doktor bagi...gatal² la badan dari bawah pusat hingga ke kaki...pastu nk makan buah koko la...tp yg peliknya x jumpa sbb bukan musimnya....dekat nk bersalin tu, kami pergi scan baby mana la tau dapat tau jantinanya..tapi kuasa ALLAH SWT, baby tu nk buat surprise kat kami...tapi kami mmg dh get ready dengan beberapa nama termasuklah untuk kedua² jantina dengan mengambilkira syarat² di atas....

Akhirnya, 11 DISEMBER 2005, lahirlah baby girl yang comel dengan berat 3.3kg di HUKM....sempena tarikh tu, satu negeri SELANGOR isytihar cuti...tapi bkn sbb lahirnya baby kami tapi sbb HARI KEPUTERAAN SULTAN SELANGOR...dan yang paling bermakna ialah pada tarikh tersebut jugalah merupakan ulangtahun perkahwinan kami yang pertama ...dan kami telah sepakat untuk menamakan anak kami dengan nama NUR RASYIQAH yang bermaksud CAHAYA YANG CANTIK/ CERDIK....

seterusnya, nama NUR RASYIDAH

keadaan mengandung lebih kurang sama cm kakaknya...tapi yang istimewanya, dapat makan buah koko...Rasyiqah setahun lbh, baru la dpt makan buah tu...tu pun masa nk balik KL dari Pasir Mas..masa tu musim Hari Raya Aidilfitri...on the way balik, suami tanya nk ke buah koko sbb tgh lalu ladang tu ( x igt nama ladang tu, tp dalam Negeri Pahang)...sbb kt ladang tu mmg nmpk ada yg dh masak...heda pun apa lagi...ye kan jer la..suami pun pusing la masuk kt dlm ladang tu...nmpk sorang lelaki india dkt kuarters tu (pekerja kt ladang tu rasanya)..tanya dia leh x nak beli sbb heda dh mengidam nk mkn buah tu..dia pun paham agaknya, dia kata amik la..x payah la nk bayar²....tp dia pesan jgn mkn banyak...tp x igt sbb apa....mengandung kali ni pun ada gak gatal² badan akibat perkara yg sama...tp x la kronik...cuma kali ni scan, dh dapat tau baby girl....tapi namanya x la final lagi...tgh carik yg sesuai dan mudah...akhirnya lahir la baby kami yg seberat 3.5kg di HUKM gak...dekat seminggu la pikir nama yg sesuai dlm ISLAM dan akhirnya, kami sepakat memilih NUR RASYIDAH, CAHAYA YANG CERDIK/ BIJAK...

begitulah kisahnya tentang 2 beradik ni...ehehe..relevan ke cite ni dgn apa yg sebenarnya???hantam sajalah..hahahaha....heda pun nk tagged la org...leh tau cite ibu² yg lain...

1. Mama Hariz Danish: http://sitinurhasanah.fotopages.com/
2. Mama Haniff: http://kuazia.fotopages.com/
3. Mama Niesreena: http://julieanamangsor.fotopages.com/
4. Ibu Danish Muzammil: http://ojolaly.fotopages.com/
5. Mama Mia: http://salfaezan.fotopages.com/

REQUIREMENTS : Write about what or how or why you gave the name(s) to your kid(s).
QUANTITY: 5 people
TAG MODE: Firstly you leave their blog and post link and add to the list below and secondly you let the blogger you want to tag know that he/she has been tagged by commenting in his/her blog or etc


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net